zaterdag 4 november 2017

De Belgische Kust

Het strand van Oostduinkerke St. André, het breedste strand aan de Belgische kust.

Met zijn 67 km lange kustlijn is de Belgische kust een zeer korte kuststrook, op zijn breedst is hij 500 meter. In het Noorden vormt het het Zwin de grens met Nederland, in het Westen grenst de Franse grens aan het Westhoek reservaat. Hoogbouw domineert en duinen liggen als een lapjesdeken tussen de vele bebouwing. Achter de kuststrook, meer landinwaarts liggen de Polders.

Onze stranden bestaan van nature uit zand. Ze zijn zeer onderhevig aan zandverplaatsing door de wind en sedimenttransport door getijden en stromingen door de wind veroorzaakt. Rotsen komen hier van nature niet voor, maar op ons strand zijn er veelal artificiële (kustmatige) substraten te vinden, zoals strandhoofden, golfbrekers, havendammen, pieren of staketsels.



Literatuur en websites:
  • Degraer, S., Wittoeck, J., Appeltans, W., Hillewaert, H., Mees, J., Hostens, K., Cooreman, K., Deprez, T., Vanden Berghe, W., Vincx, M. (2005). De Macrobenthos Atlas, van het Belgisch deel van de Noordzee. Brussel: Federaalwetenschapsbeleid.
  • Copejans, E. & Smits, M. (2011). De wetenschap van de zee, over een onbekende wereldoceaan. (1ste druk). Leuven: Uitgeverij Acco.
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_Kust
  • http://www.allesoverbelgie.nl/streken/belgischekust.htm
  • http://www.planeetzee.be/lesmodule/8?page=3


Geen opmerkingen:

Een reactie posten